Ексклузивно! В БНТ нищо вече не е същото! Махат най-голямата фигура! Самата

Иван Гарелов днес подаде документи за конкурса за генерален директор на БНТ, предаде „Пик“. Той е направил това, след като проучване показало, че е сред най-желаните от аудиторията.

Битката за директорския стол в БНТ започва от днес. До края на работния ден ще стане ясно кои са кандидатите, депозирали в Съвета за електронни медии документите си, за да участват в конкурса.

Времето за разглеждането им е около месец и до края на август членовете на СЕМ трябва да гласуват. Ако не се стигне до избор на генерален директор на обществената телевизия, законът позволява настоящият шеф Вяра Анкова да продължи мандата си.

Сегашната шефка на телевизията обаче никак не смята да се раздели със сладки пост. Вяра Анкова отново имала намерение да се кандидатира. Преди месец началничката, която остана на поста свръхмандата си, след като парламентът го удължи за неопределено време, е започнала да събира подписка сред служителите на БНТ срещу ДМС-та, които те получават. До ведомостта, на която хората се подписвали, се мъдрели и листовете, на които да се подпишат, за да издигнат кандидатурата на Вяра Анкова.
За шеф на БНТ се кандидатира и друг началник от държавната медия – сегашната шефка на БНТ 2 Катя Генова. Както и бившият мъж на оскандалената членка на СЕМ Бетина Жотева – спортният журналист Сашо Йовков.

Началническото място ще щурмува и програмният директор на BIT Сашо Диков. Емил Кошлуков също се стягал за битката, тъй като той пък имал подкрепата на хора от властта.
Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии, както и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия, както и декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Важно условие за представянето на кандидатите е представената от тях концепция за развитието на обществената телевизия. Членовете на СЕМ приеха правила за избор на генерален директор на БНТ, според които до 8 август ще бъдат обявени допуснатите до участие в процедурата кандидати.

На 17 август пък ще станат известни и тези кандидати, които са допуснати до изслушване. Това е нововъведение, тъй като досега всеки, който отговаряше на изискванията и беше подал всички необходими документи, имаше право да защитава концепцията си на публично изслушване. Сега, обаче, СЕМ си запазва правото да отсява кандидатите предварително. Изслушването на допуснатите кандидати е предвидено за 21 и 22 август, а гласуването на 23 август 2017 г. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на Съвета за електронни медии. СЕМ има право на три последователни гласувания, ако и тогава няма избран генерален директор на БНТ процедурата се прекратява.
Интересни са резултатите от проучването, което показва, че Гарелов е сред най-харесваният кандидат. В рамките на националното телефонно изследване на „Института за социални изследвания и маркетинг МБМД“ е включена и Вяра Анкова.

От предложените 9 евентуални кандидатури най-голяма подкрепа получава Иван Гарелов – 20.0%. На второ място с 16.2% е Вяра Анкова. Иван Гарелов получава по-голяма подкрепа сред мъжете, а Вяра Анкова сред жените. На трето място с 10.4% посочвания е Бойко Василев. На четвърто място с 5.7% е Валери Тодоров, а на пето място Сашо Диков. Близо една трета от интервюираните се затрудняват да посочат свой фаворит за поста генерален директор на БНТ.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"